Susan Lindström

Storjola 215
91704 Borjafjäll
0703340803
info@susanlindstrom.se
Hemsida www.susanlindstrom.se

Jag heter Susan Lindström, jag är bildkonstnär och bor i Storjola i nordligaste Jämtland.

Den lilla fjällbyn ligger 13 km nordväst om Borgafjäll på gränsen mot Västerbotten och med ca 20 km till norska gränsen. Här finns ett stort område med väglöst land och orörd natur. Storjola är en fjällby vid vägs ände. Eller också börjar vägen här - det beror på hur man ser det.

Jag föddes 1958 i Lycksele men flyttade med familjen till Hudiksvall 1965 och redan under grundskolan där utvecklades mina stora intressen för musik, foto, konst och hantverk. Efter musikgymnasiet i Härnösand blev det dock skapandet av bilder som tog över, och efter 3 års utbildning på olika hantverksskolor och konstskolor avslutade jag bildlärarutbildningen i Umeå 1982. Jag läste även konstvetenskap åren 1999-2000.

Bildlärarjobben har sedan varit anledningen till en tids vistelse i Falun, därefter i Krokom och en längre period i Östersund där Palmcrantzskolans Bild -och formprogram var min senaste arbetsplats. Jag undervisade där i olika bildämnen samt konst –och kulturhistoria. Att få förmedla kunskaper inom dessa områden och följa elevernas utveckling är oerhört roligt, tillfredsställande och viktigt. Efter 20 år som bildlärare lämnade jag dock skolvärlden i Östersund, tillsammans med sambon, för att förverkliga drömmen om mer tid för eget skapande i en okonstlad men storslagen miljö. 2007 sa vi upp oss från våra jobb och flyttade hit permanent 2008, och lever nu ett klart mindre hektiskt och stressigt liv. Vi timrade på en övervåning på det som under många år varit familjens fritidshus, byggde och inredde det mesta på egen hand och har nu fått till en ateljé med en inspirerande utsikt där jag sitter och målar under vinterhalvåret. Under somrarna är vi mest ute och vandrar, fiskar, fotar och hämtar kraft och inspiration. Sedan 2012 driver jag firman ”Susan Lindström Art”.               

Landskapet här uppe fängslar mig. Det har inspirerat mig till en lite mörkare ton i mina bilder, en lite gåtfull, vemodig och melankolisk klang som jag tycker mycket om. Samtidigt ger den ljusa frodiga sommaren och den bländande snörika vintern andra känslor av upprymdhet och eufori. Här bjuder naturen på både stillhet och dramatik. Från allt detta hämtar jag mina motiv. Från de storslagna vyerna men även från de små detaljerna i de dolda gläntorna, från porlande bäckar och doftande myrar. Jag vill bjuda in betraktaren på en resa, både inåt i din egen känsla och mot horisonten, där himmel och vatten förvandlas till färg och form.

Den senaste tiden har jag målat en serie mindre akrylmålningar på "Deep edge canvas”. Det är färgstarka och lite förenklade motiv som jag målar på ett intuitivt sätt vilket är nytt för mig. Det är otroligt spännande att se var varje målning hamnar. Naturen finns fortfarande där men mina känslouttryck blir tydligare.       Mina naturmotiv målar jag med oljepastellkrita - en underskattad teknik som jag älskar, med sitt kraftfulla expressiva uttryck. Jag arbetar in kritornas feta, mjuka färger med varandra, i olika lager. Därefter gnuggar, skrapar och ristar jag i färglagren för att skapa olika effekter och kan då t.ex använda mina fingrar och naglar, en spik, stompf, kniv eller en silikonpensel. När målningen är klar, eller mellan lagren, fixeras färgen med fixativ. Jag försöker fånga hur ljus, vind och väder formar vattenytor, moln, himmel och atmosfär – gärna vid den blå skymningen eller en tidig skimrande morgon. Det är de kontrasterna som jag finner så lockande; mellan ljus och skugga, kyla och värme, det inbjudande och det lite kusliga, mellan det glädjefulla och det melankoliska.

Mina eldmålningar är en serie oljemålningar som jag arbetat med de senaste åren. Jag vill arbeta i lite större format än tidigare, men också lite mer abstrakt – som de extrema närbilderna blir. Jag älskar dessutom den färgskala som elden har – från det bländande vita och varmt gula över orange och rött mot lila i eld och glöd, och som en kontrast askans kalla blå och gröna toner. Elden har alltid fascinerat mig och den är något som de flesta människor, över tid och rum      och ursprung, har någon slags relation till. Runt oändligt många eldar har berättelser fötts, berättats och förts vidare. Alla våra sinnen blir engagerade när vi sitter vid en eld; det är en fängslande syn, doften är kittlande, du hör knastret från brinnande trä och vinande lågor och känner den livgivande värmen från glöden. Tiden står stilla.

Jag vill återge de känslor man får när man vilar sig där vid en sprakande eld en mörk kväll, kanske långt från civilisationen. Den värme, gemenskap och trygghet som elden ger. Men också den fantasiupplevelse som man får av det man ser i elden –dess krängande figurer, fantastiska former och skiftande färger som låter våra associationer flyta fritt och starkt. Det ger en ro i själen som är läkande och befriande.

Vi behöver det, också i vår tid. Kanske vi behöver det nu mer än någonsin.

I mitt måleri vill jag fånga och förmedla de känslor som uppstår i djupet av min själ, i mötet med naturen. Det handlar om den energi som finns i allt –som en inneboende kraft i granen, stenen, myren, bäcken och elden. Den kraften vill jag förvalta, förvandla och förstärka. Jag har ställt ut mitt måleri under ca 40 år.   På 80- och 90-talen var det mest akvarell som gällde, och på den tiden var konstmarknaden, ekonomin och intresset sådant att jag fick sälja ganska mycket både på beställning och på utställningar. Jag målade då även stora porträtt i torrpastell på beställning, och fick också ett mycket roligt uppdrag att med            ett 20-tal akvareller illustrera Gösta Berlings saga till Torsby Herrgård. Sedan 2000-talet gick jag allt mer över till oljepastellkritor och sedan 2013 målar jag även på men serie ”Eldmålningar” i olja och har ställt ut på ett antal gallerier, konsthallar och via olika konstföreningar.

Utställningar i Sverige

Mellan 1999 och 2006 ställde jag ut mina akvareller på ett antal gallerier i Jämtland och Västerbotten.

2013 fick jag möjligheten att delta i en internationell utställning med landskapsmåleri på Virsbo Konsthall i Västmanland, vilket gav mig flera kontakter som bidrog till deltagande på kommande utställningar i både Sverige och utomlands, bl a 2014 då jag genomförde en större separatutställning i Köping.

Under 2016 deltog jag i en utställning i Stockholm samt en större utställning tillsammans med en konstskolekamrat på ett galleri i Gamla Stan, Stockholm. Eftersom hennes keramik och mina målningar funkade så bra ihop ställde vi ut igen tillsammans och då med Dorotea konstförening 2017.

Det har också blivit separatutställningar i Östesund, Ånge, Vilhelmina och Strömsund samt grupputställningar i Kista och Vännäs.

Utställningar utomlands

2014 på sommaren fick jag erbjudandet att delta i en utställning i New York vilket sedan gav ytterligare en fantastisk möjlighet att ställa ut några av mina oljemålningar på ett större galleri i New York i september 2015, vilket var en alldeles fantastisk upplevelse som gav mig flera nya bekantskaper.

I december 2014 bar det av till London där jag deltog i en utställning tillsammans med andra konstnärer från Europa, vilket sedan gav mig möjlighet att under 2015 delta i utställningar i både Paris och Toscana.

Jag fick möjligheten att göra en stor separatutställning på Artifact Gallery i New York i september 2019, då handlade det om ett 20-tal målningar, både oljor och oljepasteller, som jag hade arbetat med under en längre tid. Utställning fick titeln”Back to Nature” och det var fantastiskt roligt att kunna förmedla mötet mellan New York-borna och mina naturmålningar från de svenska fjällvärlden. Som en effekt av den utställning deltog jag sedan i en grupputställning ”Resonance”, först i New York och sedan i Milano.

Jag gillar verkligen att visa mitt måleri både i de små orterna i Norrland, där betraktaren kan ha egna upplevelser och minnen av motiven, och på de större gallerierna utomlands. Det är alltid en häftig upplevelse var än jag får visa min konst.Numera är jag även aktiv på ett antal online-gallerier- t ex Konst.se,           Art Gallery (genom Svenska Konstnärsförbundet, Konstkvarteret, Konstmappen, Artportable och Galleri Soho

 På min hemsida www.susanlindstrom.se visar jag mina akryler, pasteller, oljemålningar, akvareller och några illustrationer. På hemsidan finns även mitt CV.

PÅ GÅNG 

LUX Galleri i Östersund Grupputställning på temat “Porträtt” 16/9 – 28/10 2023

“Utlopp” –23 Akryl, 30x30x4 cm på deep edge canvas med målad kant
“Rödgula stråk” –23 Akryl, 30x30x4 cm
“Hopp” –23 Akryl, 30x30x4 cm
“Kontemplation” –20 Oljepastell, 40x50 cm inkl montering med passepartout, glas och en smal
“Mellan två andetag” –21 Oljepastell 50x40 cm
“Hägring” –20 Oljepastell, 40x50 cm
“Lev nu, imorgon vitnar askan” –20 Oljemålning på duk, 80x60 cm monterad med en smal svart list
“Eldfågel” –15 Oljemålning på duk, 92x73 cm
“Jag följde röken och fann en eld” –14 Oljemålning på duk, 73x92 cm